Feja Islame
Es Selam Alejkum
Mirë se erdhët në Forumin islam! Me sa duket ende nuk jeni regjistruar.

Emocionet..!

Shiko temën e mëparshme Shiko temën pasuese Shko poshtë

Emocionet..!

Mesazh nga Peace to you prej Sat Mar 06, 2010 11:45 pm

Emocionet
Emocionet sigurisht ndikojnë në trup. Në emocione hyjnë: zemërimi, gëzimi, brenga, pikëllimi, turpi. Sa i përket zemërimit ai ngrohë dhe e thane trupin.
Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem e ka ndaluar zemërimin. Buhariu transmeton se një njeri kërkoi nga Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem që ta këshillojë, ai iu përgjigj: “Mos u zemëro!”
Domethënia e këtij hadithi është se njeriu nuk duhet të bëjë diç, nëse ajo (punë) është shkaktar për zemërim. Këtë e vërteton dhe hadithin tjetër ku thuhet: “Mos mendoni sikur ai që është i kapluar nga zemërimi?” Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, tha: “Jo, nuk ka por ka të tillë që e kontrollojnë veten në zemërim, dhe, edhe pse kanë tabiat të keq ata e kontrollojnë veten që të mos i kaplon zemërimi e të bëjnë diç.”
All-llahu, subhanehu ve teala, thotë: “… dhe që e frenojnë mllefin…” (Ali Imran: 134)
Ky ajet vërteton egzistimin e zemërimit, por edhe i lavdëron ata që mund t`i kundërshtohen.
Kur Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve selem, ishe i zemëruar ajo mund të vërtetohej ne fytyrën e tij.
Njëherë tha: “Zemërimi është nga shejtani, ai vërtet është krijuar nga zjarri, e zjarri shuhet me ujë, pra nëse hidheroheni, merrni abdest”. Transmeton Ebu Davudi.
Në hadithin që e transmeton Tirmidhiu thuhet se zemërimi është gjë që çdo njeri e mban në zemrën tij. Kush prej nesh nuk ka pare sy të skuqur dhe damarë të fryrë të qafës?
Një nga hadithet që flasin për këtë është edhe ky: “Vërtet unë e di një fjalë që nëse e thotë do t`i kalojë ajo që e ka gjetur. Nëse thotë: Eudhu bil-lahi minesh-shejtanirr-rraxhim (I mbështetem All-llahut nga djalli i mallkuar), do t`i kalojë ajo që e ka kapluar” Transmeton Muslimi.
Sa i përket gëzimit, karakteristika e tij është se ai e forcon energjinë e brendshme te njeriu. Nëse teprohet, mund ta mbysë njeriun. Shumë here kemi ndëgjuar se si filani kanë vdekur nga gëzimi i tepruar.
Vërtet, çdo gjë që teprohet është e ndaluar me Kur`an:
“All-llahu nuk i do të shfrenuarit!” (El-Kasas: 76)
Si do që të jetë, gëzimi për besimtarin është i lejuar:
“Janë të gëzuar me ata që u dha All-llahu nga të mirat e Tij”. (Ali Imran: 170)
“Thuaj: “Vetëm mirësisë së All-llahut dhe mëshirës së Tij le t`i gëzohen.” (Junus: 58)
Sa i përket brengës dhe pikëllimit, këto janë burimet e etheve të pafundta. Muhammedi, sal-lall-llahu alejhi ve selem, ka kërkuar nga All-llahu që ta mbrojë nga brenga dhe pikëllimi i madh. Në hadith thuhet kush vuan shumë nga dy gjëra, i është nënshtruar shumë sëmundjeve. Ju lus që të bëni dallim mes brengosjes dhe pikëllimit. E para i përket diçkahit që presim të shkojë ose të paraqitet, derisa e dyta i përket diçkahit që vetëmse ka kaluar.
Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve selem, çdo namaz e ka mbaruar me lutje ndaj All-llahut, sbuhanehu ve teala, që ta mbrojë nga këto dy gjëra.
Duke u thirrur në hadith, Ibn Abbasi ka thënë: “Kush vuan shumë nga brenga dhe dhembja e madhe duhet shpesh të përsërisë: “Ska dyshim e as fuqi pa ndihmën e All-llahut, subhanehu ve teala.”
Brenga shpeshherë është e lidhur me gjërat që i përkasin të tashmes, prandaj njeriu që ka probleme me këtë duhet të bëjë diç që do t`i ndihmojë t`i harrojë gjërat që e bëjnë të brengoset. Thuhet se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve selem ka thënë: “Nëse dikë e godet ndonjë sëmundje, le të mos dorëzohet.”
Tirmidhiu transmeton nga Ebu Hurejrje se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve selem, në rastet kur ishte shumë i brengosur i çonte duart kah qielli dhe thonte: “All-llahu është më i madhi.”
Abdullah ibn Mes`udi e transmeton hadithin: “Nuk ka besimtar që është goditur me ndonjë brengë ose pikëllim, e i thotë fjalët: “O All-llahu im, unë vetëm Ty të adhuroj, me nënën dhe babanë që të kanë adhuruar. Çdo gjë që kam është në duart Tua. Urtësia Jote është e qartë, e gjykimet Tua të drejta. Të lus me gjitha emrat me të cilat përshkruhesh në Librat Tua të shenjta, ose ato që ia ke shpallur kujtdo nga krijesat tua, ose i ke bërë të fshehura, të lus që Kur`ani të jetë burim i zemrës sime dritë e gjoksit tim, ai që i largon brengat dhe dhembjet e mia,` e që All-llahu, subhanehu ve teala, t`ia largojë të gjitha brengat dhe t`ia zëvendësojë me gëzim.”Këtë hadith e transmeton Ahmedi në Musned dhe Ibn Hibani në Sahih.
Sa i përket trupit, ai është emocion të cilin njeriu e përjeton atëherë kur të turpërohet nga vetvetja.

_________________
O ju që besuat, kur bëhet thirrja për namaz, ditën e xhumasë, ecni shpejtë për aty ku përmendet All-llahu (dëgjojeni hutben, faleni namazin), e lini shitblerjen, kjo është shumë më e dobishme për ju nëse jeni që e dini.(El-xhumuah/9)
avatar
Peace to you
Super Moderator
Super Moderator

Numri i postimeve : 172
Points : 475
Reputation : 4
Data e Anëtarësimit : 06/02/2010

http://www.feja-islame.webnode.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Shiko temën e mëparshme Shiko temën pasuese Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi