Feja Islame
Es Selam Alejkum
Mirë se erdhët në Forumin islam! Me sa duket ende nuk jeni regjistruar.

Xhihadi është prej veprave më të mira në përgjithësi

Shko poshtë

Xhihadi është prej veprave më të mira në përgjithësi

Mesazh nga Ebu Beker prej Tue Apr 13, 2010 9:30 pm

Transmeton Ahmedi dhe Bej Hakiju nga Amën Bin Abese Esulemiju radiallahu anhu i cili tha: Një njeri erdhi tek i Dërguari Allahut dhe e pyeti: Çka është islami? Pejgamberi salallahu aleji ve selem tha: Të ja dorëzosh zemrën tënde Allahut dhe myslimanët të jenë të lirë nga gjuha dhe dora jote!Ai tha: Cili islam është më i miri?
Salallahu aleji ve selem.tha: Imani.
Ai tha: Çka është imani?
Salallahu aleji ve selem tha: Të i besosh Allahut, melekëve të Tij, librave të Tij, të dërguarve të Tij dhe ti besosh ringjalljes pas vdekjes!
Ai tha: Cili iman është më me vlerë?
Salallahu aleji ve selem tha: hixhreti !
Ai tha: Çka është hixhreti ?
Salallahu aleji ve selem tha: Të largohesh nga e keqja!
Ai tha: Cili hixhret është më i miri ?
Salallahu aleji ve selem. tha: Xhihadi!
Ai tha: Çka është xhihadi ?
Salallahu aleji ve selem tha: Ti luftosh qafirët kur ti takosh!
Ai tha: Cili xhihad është më i miri?
Salallahu aleji ve selem tha: Ai të cilit i theret kali i tij dhe i derdhet gjaku! 1
Shiko Allahu të mëshiroftë se si Pejgamberi salallahu aleji ve selem. e beri xhihadin palcën e palcës së islamit dhe se ajo është vepra më e mirë në përgjithësi.

Trasmeton Buhariu nga Aishja radiallahu anhu se ka thënë: “O i Dërguari i Allahut: Ne e shohim se Xhihadi është vepra më e mirë, a të bëjmë xhihad?
Pejgamberi salallahu aleji ve selem tha: mirëpo xhihadi më i mirë për ju është haxhi i pranuar. 2

Trasmeton Ibn Maxhe dhe Ibn Huzejme nga Aishja radiallahu anhu se ka thënë: I thash o i Dërguari i Allahut a ka për femrat xhihad?
Ai tha: “Ato kanë xhihad me të cilën nuk ka luftë, ai është haxhi dhe umrja”.3

Tregon Ibn Asakiri nga Mufadal bin Fadale nga babai i tij se ka thënë: “ Disa njerëz kërkuan nga AbdulMelik bin Mervani, emiri i besimtarëve që të hyjë tek ai derisa ishte vështirë i sëmur. Kur ata hyrën tek ai, ai u tha: “Ju hyrët tek unë në momentin kur me vjen bota tjetër dhe ja kthej shpinën kësaj bote, me të vërtet përkujtova veprën time më shpresëdhënëse dhe gjeta se është lufta të cilën e zhvillova në rrugë të Allahut duke qenë larg nga këto punë që me shihni tani, pra kini kujdes!? Mos hyni në dyert tona të ndyra. 4Pra, ky Abdulmelik el Mervani i ndalon njerëzit të afrohen dyerve të sulltanëve. AbdulMelik bin Mervani ishte prej dijetarëve të Tabi’inëve para se të ishte emiri i besimtarëve, gjatë asaj kohe ai udhëtoi mbi det si Muhaxhid dhe luftëtar kundër Bizantit.
Hattibi në librin Historia e Bagdadit, tregon nga Muhamed bin Fudejl bin Ijadi, i cili ka thënë: “E kam parë Abdullah ibn Mubarekun në endër, e pyeta atë: Cilën nga veprat e gjen më të mirë ?
Ai tha: “Punën në të cilën isha në të”.
I thash atij: “E ke për qëllim rojën dhe xhihadin”,
Ai më tha: “Po” .
I thash: “Çka bëri Allahu më ty.”
Ai tha: “Më fali më një falje pas të cilës nuk ka falje më të madhe”. 5

U përmend lufta para Ahmed ibn Hambelit, filloi të qajë dhe tha: “Nuk ka diç nga veprat e mira më me vlerë se ajo, nuk është e barabartë me takimin e armiqve diçka nga veprat. Nëse njeri bën vet luftë në mënyrë direkte, kjo është vepra më e mirë. Ata të cilët e luftojnë armikun, janë ata të cilët e mbrojnë islamin, i mbrojnë myslimanët, ua mbrojnë gratë, pra çfarë vepre është me e mirë se kjo… kush mund te krahasohet me ata, kur njerëzit janë të qetë dhe të gëzuar ata janë të frikësuar, ata janë që i japin shpirtrat në rrugë të Allahut. 6

----------------------------------------------------------

1.Ahmedi në Musned dhe Bej Hakiju në Shuabul Iman, hadithi është i vërtetë
2.Buhariu,1915.
3.Trasmeton ibn huzemje,3874 dhe Ibn Maxhe,zingjiri është I vërtetë.
4.Ibn Ethirri në librin eEl-Kamil fi etakhrik,520/4.
5.Hattib Bagdatit,në librin Tarikul-Bagdat,168/1
6.Ibn Kudame,në librin Mugni,348/8.

_________________
E kush është në rrugë më të mirë se ai që thërret në rrugën e All-llahut, që bën vepra të mira dhe që thotë: “Unë jam prej muslimanëve?” (Fussilet/33)
avatar
Ebu Beker
Anëtarë Aktiv
Anëtarë Aktiv

Numri i postimeve : 300
Points : 624
Reputation : 0
Data e Anëtarësimit : 09/01/2010

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi